ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

free counters

NEW!!!! Τελευταίο τεύχος ΣΕΙΡΗΝΑΣ 05-04-2010

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Εξειδίκευση και αθλητισμός

Δύο έννοιες που συνυπάρχουν για την επίτευξη του στόχου που είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τον ασκούμενο αλλά και για το παραγόμενο αθλητικό θέαμα.

Τί εννοώ με αυτό:|
Ο αθλούμενος όταν ασκείτε με κανόνες - μέθοδο και αξιολόγηση των σωματικών και ψυχικών του παραμέτρων, δίνει το μέγιστο της απόδοσής του δηλαδή την καλύτερη αθλητική του καριέρα.

Όταν όλοι μαζί οι ασκούμενοι σε ένα άθλημα το καταφέρουν ταυτόχρονα το παραπάνω ή τουλάχιστον το πλησιάσουν στον ίδιο βαθμό, τότε το θέαμα είναι συναρπαστικό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Όταν οι αθλητές - ποδοσφαιριστές δεν έχουν ελεγχθεί ή δεν ελέγχονται τακτικά για την απόδοση στις φυσικές τους ικανότητες όπως αερόβια- αναερόβια, δυναμοταχύτητα - ταχυδύναμη, μέγιστη δύναμη- αντοχή στην δύναμη- εκρηκτικότητα, ευλυγισία- ευκαμψία αλλά και στην ψυχική τους επάρκεια που πετυχαίνεται με την ομαδικότητα και συνεργασία αλλά και με την σύμπνοια και την κατανόηση ρόλων, τότε αποτυγχάνει το υπόλοιπο κομμάτι της τεχνικοτακτικής συμπεριφοράς που τελικά είναι το θέαμα στην ουσία.

Ο προπονητής θα πρέπει να εφαρμόζει πάντα τον κανόνα του υπερσυμψηφισμού για κάθε αθλητή. Να χρησιμοποιεί αυτόν που κάθε φορά τον πετυχαίνει πιο γρήγορα. Δηλαδή να δοκιμάζει τον αθλητή που κάνει περισσότερα σήμερα από ότι έκανε χθες και όχι αυτόν που μένει στάσιμος.

Το εργαλείο για να τα διαγνώσει και να τα εφαρμόσει όλα αυτά ο προπονητής είναι ο εξειδικευμένος γυμναστής που θα πρέπει να έχει δίπλα του.

Έννοιες, όπως προγραμματισμός, ανάπτυξη και διατήρηση φόρμας, μέθοδοι προπόνησης, αξιολόγηση, ενεργειακοί μηχανισμοί, ανατομία, βιοκινητική, τραυματιολογία, είναι έννοιες και γνώσεις που πρέπει να μη μένουν στα συρτάρια των προπονητών που τα γνωρίζουν. Όταν δεν τα γνωρίζουν, είτε γιατί δεν τα έχουν διδαχτεί ή τα παραμερίζουν ως περιττά – πολύ θεωρητικά, άρα και ανεφαρμόσιμα, τότε παίζουν με την απόδοση και την καλή υγεία των αθλητών. Υπάρχουν και κάποιοι, και μάλλον είναι οι περισσότεροι, ημιμαθείς που τα εφαρμόζουν κάκιστα, ανορθόδοξα και χωρίς πλάνο.

Το αποτέλεσμα είναι οι αθλητικοί έμμεσοι τραυματισμοί που κρατάνε τους αθλητές μακριά από τους αθλητικούς χώρους για αρκετό διάστημα.

Όλα αυτά γράφονται γιατί κάποιοι θα πρέπει να αναζητήσουν το ρυθμό μέσα στους στόχους που θέτουν για την ομάδα τους. Και ο ρυθμός αυτός δεν είναι άλλος από τον σταθερό προγραμματισμό με εξειδίκευση σε όλα τα επίπεδα και όχι με το εφήμερο παροδικό με αφθονία χρημάτων αθλητικό ζητούμενο.

Τζάτζης Κώστας,
καθηγητής Φυσικής Αγωγής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΡΗΝΙ, ΓΡΕΒΕΝΑ, Greece
fbazakas@yahoo.gr

Fotis Bazakas

view source print?

view source print?

Posts & Comments stat..

Αναγνώστες

ΑΡΧΕΙΟ BLOG

ΣΕΙΡΗΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Αθλητικός Όμιλος

Μεγάλου Σειρηνίου

«ΣΕΙΡΗΝΑ»

1992-2009. Ένας κύκλος 17ετών έκλεισε (;)

Ο Αθλητικός Όμιλος Μεγάλου Σειρηνίου «ΣΕΙΡΗΝΑ» ιδρύθηκε ως σωματείο το 1967. Η επίσημη αγωνιστική δράση της ομάδας χωρίζετε σε 3 περιόδους: 1972-1978, 1982-1991 και 1992-2009.

Δεκαετίες ‘70 και ‘80

Την πρώτη περίοδο (1972-1978) η Σειρήνα έπαιξε στην τότε ΕΠΣ Βορειοδυτικής Μακεδονίας κάνοντας μεγάλη πορεία με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ Κατηγορίας –αήττητη- το 1974.

Η δεύτερη περίοδος αρχίζει από το 1982, στη νέα ΕΠΣ Γρεβενών μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 όταν η ομάδα έπεσε σε παρακμή κυρίως λόγω της αποχώρησης πολλών παιχτών οι περισσότεροι από τους οποίους μετανάστευσαν στη Γερμανία. Έτσι η Σειρήνα παρά τις προσπάθειες των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών (Κώστας Κόκκινος, Φώτης Φαρμάκης, Μήτσιος Βάιος κ.ά.) βρέθηκε το 1991 στη Β’ Κατηγορία.

Ποδοσφαιρομάνα

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των 2 δεκαετιών είναι η ανάδειξη σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Αρκετοί από αυτούς έπαιξαν στις μεγάλες κατηγορίες των εθνικών πρωταθλημάτων: Γιώργος Βαζάκας, Γιώργος Κουκουτσέλας, Βαγγέλης Μπόζιαρης, Γιώργος Κούσκορας, Στέργιος Κιούρκας ή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο γρεβενιώτικο ποδόσφαιρο με την συμμετοχή τους στον Πυρσό: Φώτης Φαρμάκης, Σταύρος Ελευθεριάδης, Κώστας Μπόζιαρης, Μπάμπης Μπόζιαρης και αρκετοί άλλοι.

1992-2009

Με την είσοδο της δεκαετίας του ’90 η Σειρήνα μπήκε στην τρίτη και σημαντικότερη περίοδο όπου πρωταγωνιστούσε στα πρωταθλήματα της Α’ ερασιτεχνικής (1 πρωτάθλημα το 1999, 1 κύπελο το 2002, 3 τελικοί κυπέλου και πλασάρισμα σχεδόν κάθε χρόνο στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος).

Την περίοδο αυτή οι παίχτες που αναδείχθηκαν και έπαιξαν ή παίζουν σε μεγάλες κατηγορίες ή στον Πυρσό είναι οι: Δημήτρης Τσιάτσιος, Γιάννης Κουκουτσέλας, Αντώνης και Γιάννης Ισαακίδης, Σαράντης Μπαλντούμης, Βαγγέλης Καλαμπούκας, Δημήτρης Καρεπίδης, Γιώργος Ασλανίδης, Γιώργος Τσιάτσιος, Παναγιώτης Κουκουτσέλας και οι Σούλης Φαλτάκας, Γιάννης Ίττης.

Παρόλο που η ομάδα αυτά τα χρόνια στηρίχτηκε σε παίχτες από το Σειρήνι πρέπει να αναγνωρίσουμε και τη μεγάλη προσφορά ποδοσφαιριστών που ήρθαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία στη Σειρήνα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Αντώνης Γκρισπάνης, Βασίλης Μπατακόιας, Χάρης Ιορδανίδης, Γιώργος Ταμπακάκος, Χρήστος Αναστασίου, Νίκος Τόλης, Γιώργος Μιχόπουλος, Σαράντης Γρίδας.

Οι δύο σημαντικότεροι συντελεστές αυτής της μεγάλης πορείας της Σειρήνας αυτών των 15 ετών ήταν οι δύο προπονητές της, ο Κώστας Σαΐτης, που κάθισε στο πάγκο για 7 ολόκληρα χρόνια και ο Γιώργος Κούσκορας που τον διαδέχτηκε για άλλα 7 χρόνια! Και οι δύο λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου συνέβαλαν στο να θεωρείται η Σειρήνα από τους φιλάθλους του Νομού μας ως μία από τις ομάδες που παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο.

Φυσικά τεράστια ήταν η συμβολή των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών όπως και των διοικητικών παραγόντων που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην ομάδα.

Από δω και πέρα η ομάδα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα. Οι υπεύθυνοι της ομάδας πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα παιδιά στο χωριό λιγοστεύουν και ότι σήμερα οι νέοι δε μαθαίνουν ποδόσφαιρο στις αλάνες αλλά στις οργανωμένες «Ακαδημίες».

Με τη βοήθεια όλων των φιλάθλων του χωριού η Σειρήνα θα τα καταφέρει.