ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

free counters

NEW!!!! Τελευταίο τεύχος ΣΕΙΡΗΝΑΣ 05-04-2010

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΧΑΛΚΕΝΤΕΡΟΙ......


Η Εθνική Ελλάδας επικράτησε 57-56 της Σλοβενίας στο συγκλονιστικό μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Έτσι κρίθηκε

Οι διεθνείς μας δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν αυτό το μετάλλιο. Ήταν ξεκάθαρο σε κάθε ενέργειά τους, αμυντική ή επιθετική. Βοήθειες στην άμυνα, όλοι μαζί στα ριμπάουντ, πάθος στην επίθεση. Μπορεί η Σλοβενία να πέρασε μπροστά 5-6 και 9-11, αλλά μόνο προσωρινά. Ο Καζλάουσκας έριξε από νωρίς στη μάχη τον Καλάθη και παίρνοντας πολλά από την έφεσή του στην οργάνωση είδε την εθνική να παίζει γρήγορα αλλά όχι βιαστικά. Κατ' εντολή πάγκου, η μπάλα πέρασε εύλογα στο Σχορτσανίτη που χωρίς αντίπαλο τέλειωσε διαδοχικές φάσεις, ενώ ο Πρίντεζης συνέδραμε πολλά για το 21-13 του 11' και το 25-15.
Η Σλοβενία είχε να παίρνει σκορ μόνο από τον Έραζεμ Λόρμπεκ και ήταν δύσκολο να ακολουθήσει. Έμεινε όμως κοντά (31-24 στο 20', 38-33) γιατί τα ποσοστά της Ελλάδας στην επίθεση δεν ήταν επιπέδου προηγούμενων αγώνων. Άλλωστε η Σλοβενία αποφάσισε να κλείσει μέσα για να αποτρέψει τις πάσες στο Σχορτσανίτη και τα πολλά τρίποντα που επιχείρησαν οι διεθνείς βρήκαν σίδερο. Η νευρικότητα άρχισε να κυριαρχεί στις κινήσεις των παικτών του Καζλάουσκας, οι οποίοι έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους και με διαδοχικά λάθη έδωσαν στους Σλοβένους το δικαίωμα να πλησιάσουν. Μετά το τρίποντο του Μπουρούση για το 45-39, ήρθε το αντίπαλο 5-0 (45-44) και το ματς άρχισε από το μηδέν.
Ο Καλάθης ξεκόλλησε την ομάδα, αλλά εκείνος που της έδωσε ξανά αέρα και μικρό προβάδισμα ήταν ο Σχορτσανίτης. Θηρίο πραγματικό, εξέθεσε το βετεράνο Γιαγκόντνικ και με 4/4 βολές έκανε το 51-46. Ο Λάκοβιτς στο 38' έβαλε ένα μεγάλο σουτ (51-49), αλλά ο Έραζεμ Λόρμπεκ έχασε την ευκαιρία για την ισοπαλία. Ο Φώτσης με κρύο αίμα στα 31’’ πριν από το φινάλε έφερε πιο κοντά το χάλκινο μετάλλιο και ακολούθως άρχισε η ρουλέτα των βολών. Ο Σπανούλης δεν ήταν όσο ψύχραιμος ήταν ο Ζήσης, αλλά χάνοντας επίτηδες τη δεύτερη βολή στο 4.2'' πριν από το τέλος δεν άφησε τους Σλοβένους να εκδηλώσουν την τελευταία επίθεση (ο Νάχμπαρ σούταρε από το κέντρο και ήταν άστοχος). Επιτέλους η εθνική νίκησε σε μικρό τελικό. Το κακό ξορκίστηκε

Το αστέρι

Το χρυσό τουρνουά του Σοφοκλέους. Το κεφάλαιο "Σχορτσανίτης" άνοιξε εκ νέου για το ελληνικό μπάσκετ στην Πολωνία και πρέπει να παραμείνει ενεργό. Είναι στο χέρι του ίδιο και εκείνων που θα τον έχουν υπό την επίβλεψή τους. Ο Καζλάουσκας έδειξε (πάλι) το δρόμο, ας ακολουθήσουν και οι άλλοι. Στον μικρό τελικό πέτυχε ρεκόρ καριέρας στην εθνική με 23 πόντους.

Απογοήτευση

Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό. Ιδίως για όσους το αντιμετωπίσαμε οπαδικά. Όμως μπάσκετ επιπέδου δεν παίχθηκε. Η κούραση, σωματική και πνευματική, από τα συνεχή παιχνίδια δεν άφησε το πλούσιο ταλέντο των δύο ομάδων να φανεί.

Σχόλιo

Η νέα εποχή στην εθνική ομάδα άρχισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα μετάλλιο δεν είναι εύκολη υπόθεση σε ένα Ευρωμπάσκετ. Το απέδειξαν οι μεγάλες μάχες που έγιναν ιδίως την τελευταία αυτή εβδομάδα. Ο Καζλάουσκας, με τα καλά και τα άσχημα, έχει να δώσει, αρκεί να αφεθεί. Πρέπει γιατί έφερε εις πέρας την αποστολή του. Τώρα στο Παγκόσμιο της Τουρκίας, πιο δυνατή και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, διαθέτοντας παίκτες που θα έχουν γίνει "ένα" (οι επιτυχίες σε φέρνουν πιο κοντά), η εθνική έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Η ίδια ανέβασε τον πήχη και καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 31-24, 42-37, 57-56 Ελλάδα: Μπουρούσης 9(2τρ, 7ρ), Ζήσης 6, Σπανούλης 3(1/6δ, 0/5τρ, 1/4β), Καλάθης 4, Φώτσης 5(1), Πρίντεζης 4(5ρ), Περπέρογλου 3(1), Σχορτσανίτης 23(7/9δ, 6ρ) Σλοβενία: Σλόκαρ 9(1τρ, 5ρ), Λάκοβιτς 16(3/7τρ), Ούντριχ 5(1), Μπρέζειτς 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9(2/5τρ, 5ρ), Γιαγκόντνικ, Ντ. Λόρμπεκ, Γκόλεματς, Ε. Λόρμπεκ 12(4/14δ, 1/4τρ, 9ρ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΡΗΝΙ, ΓΡΕΒΕΝΑ, Greece
fbazakas@yahoo.gr

Fotis Bazakas

view source print?

view source print?

Posts & Comments stat..

Αναγνώστες

ΑΡΧΕΙΟ BLOG

ΣΕΙΡΗΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Αθλητικός Όμιλος

Μεγάλου Σειρηνίου

«ΣΕΙΡΗΝΑ»

1992-2009. Ένας κύκλος 17ετών έκλεισε (;)

Ο Αθλητικός Όμιλος Μεγάλου Σειρηνίου «ΣΕΙΡΗΝΑ» ιδρύθηκε ως σωματείο το 1967. Η επίσημη αγωνιστική δράση της ομάδας χωρίζετε σε 3 περιόδους: 1972-1978, 1982-1991 και 1992-2009.

Δεκαετίες ‘70 και ‘80

Την πρώτη περίοδο (1972-1978) η Σειρήνα έπαιξε στην τότε ΕΠΣ Βορειοδυτικής Μακεδονίας κάνοντας μεγάλη πορεία με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ Κατηγορίας –αήττητη- το 1974.

Η δεύτερη περίοδος αρχίζει από το 1982, στη νέα ΕΠΣ Γρεβενών μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 όταν η ομάδα έπεσε σε παρακμή κυρίως λόγω της αποχώρησης πολλών παιχτών οι περισσότεροι από τους οποίους μετανάστευσαν στη Γερμανία. Έτσι η Σειρήνα παρά τις προσπάθειες των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών (Κώστας Κόκκινος, Φώτης Φαρμάκης, Μήτσιος Βάιος κ.ά.) βρέθηκε το 1991 στη Β’ Κατηγορία.

Ποδοσφαιρομάνα

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των 2 δεκαετιών είναι η ανάδειξη σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Αρκετοί από αυτούς έπαιξαν στις μεγάλες κατηγορίες των εθνικών πρωταθλημάτων: Γιώργος Βαζάκας, Γιώργος Κουκουτσέλας, Βαγγέλης Μπόζιαρης, Γιώργος Κούσκορας, Στέργιος Κιούρκας ή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο γρεβενιώτικο ποδόσφαιρο με την συμμετοχή τους στον Πυρσό: Φώτης Φαρμάκης, Σταύρος Ελευθεριάδης, Κώστας Μπόζιαρης, Μπάμπης Μπόζιαρης και αρκετοί άλλοι.

1992-2009

Με την είσοδο της δεκαετίας του ’90 η Σειρήνα μπήκε στην τρίτη και σημαντικότερη περίοδο όπου πρωταγωνιστούσε στα πρωταθλήματα της Α’ ερασιτεχνικής (1 πρωτάθλημα το 1999, 1 κύπελο το 2002, 3 τελικοί κυπέλου και πλασάρισμα σχεδόν κάθε χρόνο στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος).

Την περίοδο αυτή οι παίχτες που αναδείχθηκαν και έπαιξαν ή παίζουν σε μεγάλες κατηγορίες ή στον Πυρσό είναι οι: Δημήτρης Τσιάτσιος, Γιάννης Κουκουτσέλας, Αντώνης και Γιάννης Ισαακίδης, Σαράντης Μπαλντούμης, Βαγγέλης Καλαμπούκας, Δημήτρης Καρεπίδης, Γιώργος Ασλανίδης, Γιώργος Τσιάτσιος, Παναγιώτης Κουκουτσέλας και οι Σούλης Φαλτάκας, Γιάννης Ίττης.

Παρόλο που η ομάδα αυτά τα χρόνια στηρίχτηκε σε παίχτες από το Σειρήνι πρέπει να αναγνωρίσουμε και τη μεγάλη προσφορά ποδοσφαιριστών που ήρθαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία στη Σειρήνα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Αντώνης Γκρισπάνης, Βασίλης Μπατακόιας, Χάρης Ιορδανίδης, Γιώργος Ταμπακάκος, Χρήστος Αναστασίου, Νίκος Τόλης, Γιώργος Μιχόπουλος, Σαράντης Γρίδας.

Οι δύο σημαντικότεροι συντελεστές αυτής της μεγάλης πορείας της Σειρήνας αυτών των 15 ετών ήταν οι δύο προπονητές της, ο Κώστας Σαΐτης, που κάθισε στο πάγκο για 7 ολόκληρα χρόνια και ο Γιώργος Κούσκορας που τον διαδέχτηκε για άλλα 7 χρόνια! Και οι δύο λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου συνέβαλαν στο να θεωρείται η Σειρήνα από τους φιλάθλους του Νομού μας ως μία από τις ομάδες που παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο.

Φυσικά τεράστια ήταν η συμβολή των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών όπως και των διοικητικών παραγόντων που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην ομάδα.

Από δω και πέρα η ομάδα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα. Οι υπεύθυνοι της ομάδας πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα παιδιά στο χωριό λιγοστεύουν και ότι σήμερα οι νέοι δε μαθαίνουν ποδόσφαιρο στις αλάνες αλλά στις οργανωμένες «Ακαδημίες».

Με τη βοήθεια όλων των φιλάθλων του χωριού η Σειρήνα θα τα καταφέρει.